Bahan-Bahan (1/2 dari resipi asal dari dapur Mat Gebu):
- 200g tepung roti @ tepung protein @ tepung gandum
- 50g hong kong @ tepung gandum
- 125ml air
- 25g susu tepung
- 1/2 camca teh bread improvement (optional)
- 90g gula perang @ gula halus
- 50g mentega (cairkan tlbh dahulu)
- 1/2 paket yis segera
- 1/2 camca teh esen vanila
Cara-cara membuatnye :
- Satukan semua bahan2 kering kedalam bekas kemudian masukan air.
- Uli sehingga menjadi doh.
- Masukan mentega sedikit demi sedikit.
- Uli doh tersebut sehingga kenyal dan tidak melekat di jari anda.
- Tumbuk2 doh tersebut untuk membuang angin.
- Kemudian bulat2kan kecil dan masuk kedalam untuk membakar dan sapukan mentega sedikit.
- Tutup doh tersebut dengan kain kering selama 1jam agar doh tersebuat naik 2kali ganda.
- Panaskan pembakar dalam masa 10minit kemudian bakar selama 190C selama 15-20minit.
- Setelah siap dimasak sapukan sedikit mentega di atas roti anda supaya nampak berkilat dan menarik dipandang.
- Sejukan dan boleh dihidang bersama teh O panas @ sambal bilis pn sodapppp...
p/s : Selamat mencuba ;-)

wah..nmpak cam best je...buat dtg umah mnggu ni besday umi...piza skali....tiqah
BalasPadaminsyallah,aku datang punya skali ngn piza aku bawa lor... ;-)
BalasPadam