Selasa, 27 Disember 2011

Resipi Blueberry Cheese Tart confirm menjadi

Masih ingat entry {SINI} seminggu satu resipi.
Dimulai dengan membuat bluebery cheese tart giler suke makan tart nie ingat lagi time pregnant dulo pernah order {SINI} baik punya mengidam.

Resipi diambil dari akak azlita yang baik hati siap tunjuk gambar detail satu per satu lagi tau {SINI}..

Bahan-bahan untuk membuat kulit tart :
* 170gm butter
* 50gm gula aising
* 1 biji telur gred C
* 290gm tepung gandum
* 1 sudu kecil esen vanilla
* acuan tart

Cara-Cara :
* Pukul butter dan gula menggunakan sepatula atau senduk kayu, jangan putar lama sangat .Tapi saya guna mixer cepat alasan xde senduk kayu

* Masukkan telur dan esen vanila, putar lagi.

* Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit.

* Uli sehingga menjadi doh yang baik  kemudian rehatkan doh dalam peti ais semalam dan jangan lupa tutup dengan plastik yea.

* Ambil sedikit adunan bulat-bulatkan agak macam duit 20sen kemudian tekan ke dalam acuan tart. 

* Cucuk dengan garfu sebelum dibakar dengan suhu 170c selama 20-25 minit atau sehingga masak kekuningan sedikit.

Bahan-bahan untuk membuat cream cheese :
* 250gm cream cheese (philadehlphia@tartur nie yg saya pernah guna)
* 50gm gula aising
* 1 biji telur size B
* 1/2 sudu teh esen vanila / esen lemon

Cara-cara :
* Keluarkan cream cheese  20-20minit sebelum digunakan.

* Putar cream cheese dan gula sehingga berkrim. saya guna mixer aje

* Masukan telur dan esen vanila kemudian putar lagi

* Masukkan filling kesukaan anda kedalam kulit tart lagi banyak lagi sedap menggunakan piping bag.saya guna sudu senang piping bag simpan buat pekasam

* Kemudian masukan cream cheese separas kulit tart jangan sampai melimpah yea.

* Bakar selama 5minit pada suhu 170c, sentuh dengan hujung pada cream cheese jikalau tidak melekat tue tanda sudah masak.

PETUA
* Kulit tart boleh sediakan awal dan disimpan didalam tupperware kedap udara ianya akan tahan lama lagipun amik masa yang lama juga nak membuatnya.

* Dua kali ganda bahan diatas baru cukup dengan cheesenya anggaran dalam 70-80 biji akan dapat.

* Filling atau inti dalamnya boleh dibeli di kedai bakeri dengan harga yang murah.

* Untuk hiasan lorekan menggunakan pengungkil gigi bersama pewarna dan lorekan sahaja atau korek filling sampai naik keatas permukaan cheese. Plain sahaja pun okey juge yang penting rasanya meletopsss



P/S : Percubaan kali pertama menjadi tapi kulit tart agak rapuh mungkin xlama bakar kali kedua perfect...huhu Mr Najib komen sedap!!

3 ulasan:

  1. uhhhhh nampak amat sodappp..misti mau cube ::)

    BalasPadam
  2. jom join giveaway nih! =)

    http://byustoyou.blogspot.com/2011/12/from-us-with-love-1st-giveawayyay.html

    BalasPadam

Jangan Malu2 komen entry terbaru saya nie!!!!