Sobsss Sobsss malam tadi macam biasa masak untuk Mr Najib makan lunch nanti..Dah seminggu xmakan nasi so masak la ikan percik dan kailam goreng sempoi ajer... Pagi tadi bangun awal panaskan lauk2 then bakar 2 ekor ikan tinggalkan untuk Mr Najib alih2 balik rumah petang tadi tengok ikan dalam pembakar macam xmakan ajer dalam hati nak merajuk dah..h3h3 belum pape dah nak merajuk ishhh xbaik tau ampun abg..h3h3
Saya dah bagitau sebelum pi kerja dan call makan dan habiskan 2 ekor ikan tersebut alih makan ikan yg dh diperap semalam dalam peti ais boleh xperasan td siap cakap sedap ikan perap 2..h3h3 (bantai gelak xleh blah laki den nie) Errmmmm saya plak nak ngis beliau habiskan kuah ikan percik saya sobss sobsss teringin tp malas nak masak lain kurangkan santan sebulan sekali ajer...Jom layan resipi mudah tetapi leceh!!!!!
~ Sobssss ikan percik tinggal kerak ajer ~
~ Bahan-Bahan untuk diperap selama sejam @ lebih lama lagi sodap ~
- 3 ekor ikan kembung (Optional)
- 1 cm halia
- 1 ulas bawang putih
- 1 ulas bawang merah
- Sedikit garam
~ Bahan-bahan untuk menumis ~
- 1 cm halia
- 1 ulas bawang putih
- 1 ulas bawang merah @ besar
- 3 sudu cili kering yg dimesin (Optional jika mahu pedas)
- 1/2 biji santan - jikalau makan b2 ek
- 1 batang serai
- 1 sudu tepung jagung -xkisah tepung ape2 sbgi pemekat kuah (Optional)
- Garam secukup rasa
~ Cara-cara memasak~
- Panaskan minyak dan goreng halia,bawang putih,merah ditumbuk sekali sehingga kekuningan...
- Masukan santan, serai dan kacau sehingga pekat - sentiasa kacau jangan tinggal kalau x santan pecah minyak xsedap...
P/S : Tengok resipi dan bahan2 nampak macam senang tetapi lenguh mengacau santan...h3h3
Cedapnyerrrr!!!!!nak cube la nnt....hehehe...tq Sudi share reciPe....
BalasPadamh3h3 sila cube ek!!! alah resipi sempoi2 tau saya masak tp 2 pn dgn bantuan talian hayat juge...h3h3
BalasPadam