Ahad, 12 Jun 2011

Kuih lapis sesuai untuk diabetis

Minggu nie terasa bosan sangat kerana sakit tekak package selsema,demam dan batuk sekali tue yang xkemana duduk rumah ajer..Dalam xsihat pun sempat lagi memcuba resipi Kuih Lapis warna-warni tetapi saya buat kurang manis skit tapi dah masak rasa tawar sangat lor plak tapi habis juge...h3h3 

~ Resipi asal dari buku 1 hari 1 resipi ~


Bahan - bahan :

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu makan tepungn beras
  • 2 sudu tepung jagung
  • 3/4 cawan gula ( 1/3 sy letak 2 yg tawar aje konon nak kurang manis)
  • 4 cawan santan (1 biji kelapa)
  • 1 sudu teh garam
  • sedikit pewarna (ikut suke yea)

Cara-cara membuat :
  • Gaulkan semua bahan @ blender dan tapiskan.
  • Bahagikan aduan kepada 3 bahagian.
  • Masukan pewarna biru, merah dan putih (warna asal).
  • Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang yang mahu digunakan.
  • Masukan 1 senduk adunan warna biru dan kukusan selama 5 minit.
  • Lapiskan 1 senduk warna putih (warna asal) dan kukuh selama 5 minit.
  • Lapiskan 1 senduk warna merah dan kukus selama 5 minit.
  • Lapisankan ketiga-tiga warna secara selang seli sehingga adunan habis.
  • Kemudian sejukkan dan potong.
  • Sedia untuk dihidang bersama teh panas sebagai minum petang..

P/S : selamat mencuba yea ;) ;)